Srbský prezident sa ospravedlnil za zločiny v Srebrenici z čias vojny

25.04.2013 Celý región

Belehrad/Sarajevo 25. apríla (TASR) - Srbský prezident Tomislav Nikolič, bývalý ultranacionalista, sa dnes ospravedlnil za všetky zločiny spáchané počas občianskej vojny v Bosne (1992-95) voči bosnianskym Moslimom. Informovala o tom dnes agentúra APA.

"Kľačím kvôli tomu na kolenách a žiadam milosť pre Srbsko za zločin, ktorý bol vykonaný v Srebrenici. Ospravedlňujem sa za zločiny, ktoré v mene nášho štátu a nášho národa vykonal ktorýkoľvek jednotlivec," citoval Nikoličove slová srbský spravodajský server Vesti Online.

Nikolič však opätovne relativizoval pojem genocída v súvislosti s masakrou bosnianskych Moslimov v enkláve Srebrenica v roku 1995.

"Genocída sa musí najprv dokázať... Všetko, čo sa stalo v bývalej Juhoslávii, nesie znaky genocídy," povedal Nikolič v rozhovore pre bosniansku štátnu televíziu BHT. Celé znenie rozhovoru s Nikoličom odvysiela televízia 7. mája.

Medzinárodný súdny dvor (MSD) v rozsudku z roku 2008 na základe žaloby Bosny a Hercegoviny definoval srebrenickú masakru ako genocídu, uviedla APA.
 

Vyberte región